|
2024-01-07 12:05:26, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Franciaországban él egy "édes" hagyomány vízkeresztre, illetve az azt követő napokon. Ekkor fogyasztják az ünnep süteményét, a Galette des Rois-t, amely minden cukrászdában és pékségben kapható ilyenkor, sőt sokan otthon saját maguk készítik el! A süteménybe belesütnek egy porcelán figurát. Aki megtalálja, az lesz aznap a király/királynő.
Hozzávalók 6 adaghoz
Sütemény:
2 darab leveles tészta
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg mandula (darált)
1 ek kukoricakeményítő
2 darab tojás• 1 darab narancs héja (bio)
2 ek rum
1 kk vaníliakivonat• 1 szem bab (porcelánfigura helyett)
Kenés:
2 darab tojássárgája
2 ek tej
Szirup:
5 dl víz
50 dkg cukor
1 kk rum
Előkészítési idő: 20 perc
Elkészítési idő: 35 perc
Elkészítés:
Egy tálban keverjük habosra a porcukrot és a vajat, majd adjuk hozzá a darált mandulát és kukoricakeményítőt, és keverjük simára. Üssük bele a tojásokat, majd a masszába reszeljük bele a narancshéjat, adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a rumot. Dugjuk bele a babszemet, ha szeretnénk egy kis játékosságot vinni bele, ahogy az eredeti francia receptben is történik.
A leveles tésztákból vágjunk ki két egyforma kört. Az egyik lapot fektessük egy sütőpapírral kibélelt csatos tortaformába, és kenjük meg a mandulás krémmel úgy, hogy a szélén hagyjunk szabadon egy körülbelül 1 centiméteres sávot. Ezt kenjük meg vízzel, majd fektessük rá a másik tésztalapot.
A tojássárgáját keverjük el a tejjel, majd a keverék felével kenjük meg a tortát, majd tegyük pihenni 1 órára a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Amikor kivettük, egy éles késsel rajzoljunk mintákat a tortára, és szurkáljuk meg a tetejét villával. Kenjük rá a maradék tojásos keveréket.
Süssük a süteményt 35 percig.
Amíg a sütemény sül, készítsük el a szirupot. Mérjünk ki ugyanannyi vizet, mint cukrot, öntsük hozzá a rumot, és közepes lángon addig melegítsük, amíg a cukor elolvad. A sziruppal kenjük meg a megsült torta tetejét.
|
|
|
0 komment
, kategória: Jeles napok |
|
Címkék: franciaországban, vaníliakivonatot, porcelánfigura, vaníliakivonat, tojássárgáját, narancshéjat, cukrászdában, tojássárgája, sütőpapírral, előkészítési, játékosságot, tortaformába, centiméteres, vízkeresztre, tésztalapot, fogyasztják, elkészítési, melegítsük, ugyanannyi, hozzávalók, megtalálja, belesütnek, szurkáljuk, rajzoljunk, elkészítés, süteménybe, tésztákból, körülbelül, szeretnénk, süteményét, süteményt, keveréket, pékségben, fektessük, reszeljük, készítsük, ünnep süteményét, süteménybe belesütnek, porcelán figurát, lesz aznap, darált mandulát, masszába reszeljük, eredeti francia, egyik lapot, sütőpapírral kibélelt, mandulás krémmel, szélén hagyjunk, másik tésztalapot, keverék felével, éles késsel, tetejét villával, maradék tojásos,
|
|
|
|
ünnep süteményét, süteménybe belesütnek, porcelán figurát, lesz aznap, darált mandulát, masszába reszeljük, eredeti francia, egyik lapot, sütőpapírral kibélelt, mandulás krémmel, szélén hagyjunk, másik tésztalapot, keverék felével, éles késsel, tetejét villával, maradék tojásos, cukor elolvad, sziruppal kenjük, megsült torta, franciaországban, vaníliakivonatot, porcelánfigura, vaníliakivonat, tojássárgáját, narancshéjat, cukrászdában, tojássárgája, sütőpapírral, előkészítési, játékosságot, tortaformába, centiméteres, vízkeresztre, tésztalapot, fogyasztják, elkészítési, melegítsük, ugyanannyi, hozzávalók, megtalálja, belesütnek, szurkáljuk, rajzoljunk, elkészítés, süteménybe, tésztákból, körülbelül, szeretnénk, süteményét, süteményt, keveréket, pékségben, fektessük, reszeljük, készítsük, tojásokat, sziruppal, babszemet, receptben, hagyomány, porcukrot, porcukor, keverjük, szabadon, egyforma, kibélelt, mandulás, hagyjunk, ilyenkor, sütemény, szirupot, porcelán, készítik, mandulát, kivettük, masszába, mintákat, történik, villával, királynő, habosra, eredeti, galette, francia, felével, mérjünk, tojásos, közepes, elolvad, tetejét, megsült, maradék, napokon, krémmel, keverék, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
251 db bejegyzés |
e év: |
970 db bejegyzés |
Összes: |
10110 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1838
- e Hét: 11579
- e Hónap: 21165
- e Év: 90085
|
|
|